Orddannelse: Biord: 
Rødder - afledning

MORFOLOGI: ADVERBIER: morfem derivat

REGLER

NAVNEORD

UDSAGNSORD TILLÆGSORD BIORD FORHOLDSORD

Eksempler på og øvelser med biordenes formtagning

Leksikon:  Dannelse af biord
Side 1 - 5:
Biordsdannelse udfra navneord
Biordsdannelse udfra udsagnsord
Biordsdannelse udfra tillægsord
Biordsdannelse udfra biord
Biordsdannelse udfra forholdsord

 Dannelse af biord
(adverbial morfologi)

For en ganske grundig gennemgang af biord (adverbier), de former det enkelte biord kan antage, samt om biordenes funktion i sproget henvises her i Ganske grundig grammatik til Kapitlet om Biord (adverbier) og Kapitlet om ordstilling (syntaks).

Udfra de traditionelle biord dannes der nye biord ved forskellige former for sammensætning med andre biord (adverbier) og forholdsord (præpositioner). For eksempel bliver stedsbiordet 'der' sammen med det dynamiske retningsbiord 'hen' til 'derhen' så med ordsammensætning (composita) kan biordsdannelsen siges at foregå for fuld fart derudaf - ja, vel med tiden 'derudad'.

Dog dertil gælder det endvidere at mange moderne (2000-2020) danske biord udvikles fra tillægsord dannet af udsagnsordenes to tillægsmåder: den lange tillægsform (præsens participium) og den korte tillægsform (perfectum participium) se mere herom under dannelse af tillægsord (adjektiver).

Stort set alle slags ord kan i den moderne (2000ff) udvikling af dansk sprog ende op i såkaldte biordsled (adverbialer) se eventuelt mere herom her i Ganske grundig grammatik i Kapitlet om Biord (adverbier). Det vil generelt sige, at når de andre typer ord findes i et biordsled, der består af flere ord, ja, så bliver de i betydning samlet underlagt, de står som en art 'ad-led' til, det biord der står som en art styrelse, et kerneled, for hele biordsleddet (adverbialet).

Et biordsled vil også gerne henvise til sætningens udsagnsord (verber) eventuelt i udvidet form som ledsætning se eventuelt mere herom her i Ganske grundig grammatik i Kapitlet om Ordstilling (syntaks).