Orddannelse: Navneord: skabt med FORHOLDSORD
Rødder & afledning

MORFOLOGI: SUBSTANTIVER: morfem & derivat

REGLER

NAVNEORD 0

NAVNEORD 1 NAVNEORD 2 NAVNEORD 3 NAVNEORD 4 NAVNEORD 5 NAVNEORD 6

Eksempler på og øvelser med navneord afledt fra forholdsord (præpositioner)

Navneorddannelse med forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser)

Navneordsdannelse med forholdsord
(præpositionel substantivering)
(substantiverende præpositionalsuffikser)

Navneordsdannelse med forholdsordsforstavelser
Navneordsdannelse med forholdsord og efterstavelser

Navneordsdannelse med forholdsordsforstavelser

Langt fra alle forholdsord indgår i dannelse af andre ord for eksempel: 'blandt' & 'trods' der stort set aldrig gør det og 'forbi' & 'grundet' der kun gør det med enkelte udsagnsord. Heller ikke forholdsord i høj stil ('angående', 'ifølge' & 'vedrørende') indgår almindeligvis i orddannelser. Se eventuelt ganske mere herom her i Ganske grundig grammatik i Kapitlet om Forholdsord (præpositioner).

Men understående kommer en ganske god del af de forholdsord der indgår i orddannelser med såvel navneord (substantiver) som udsagnsord (verber) og derfra til tillægsord (adjektiver) og biord (adverbier):

Forholdsordsforstavelsen 'AD-'
Forholdsordsforstavelsen 'AF-'
Forholdsordsforstavelsen 'BAG-'
Forholdsordsforstavelsen 'EFTER-'
Forholdsordsforstavelsen 'FOR-'
Forholdsordsforstavelsen 'FRA-'
Forholdsordsforstavelsen 'GENNEM-'
Forholdsordsforstavelsen 'MED-'
Forholdsordsforstavelsen 'MELLEM-'
Forholdsordsforstavelsen 'MOD-'
Forholdsordsforstavelsen 'OM-'
Forholdsordsforstavelsen 'OVER-'
Forholdsordsforstavelsen 'PÅ-'
Forholdsordsforstavelsen 'TIL-'
Forholdsordsforstavelsen 'UNDER-'
Forholdsordsforstavelsen 'VED-'

Forholdsordene indgår jo, som det fremgår, allerede sammen med de grundliggende navneord (substantiver) og udsagnsord (verber) i dannelsen af rigtig mange navneord (substantiver), udsagnsord (verber), tillægsord (adjektiver) og biord (adverbier) og de mange nye ord indenfor disse grupper der stadig kommer til.

Forholdsordsagtig afledning af navneord (substantiver) fra andre navneord (substantiver) ofte udledt fra handlingsudsagnsord (aktantverber).

En hel del navneord (substantiver) dannes udfra andre navneord (substantiver), der engang selv blev dannet ud fra et udsagnsord (verbum), gerne et af de gamle, grundudsagnsord (basisverber) for eksempel: 'at gå' - der kan tage forholdsordsforstavelsen: 'over-' og danne det nye ord 'at overgå'; og ligesom grundudsagnsordet 'at gå' kan blive til grundnavneordet 'en gang', kan 'at overgå' blive til 'en overgang'.

I tilfældet med 'at overgå' og 'en overgang' kan de to ord ende med at betyde to vidt forskellige ting, i andre tilfælde betyder de to ord noget nær det samme både som udsagnsord (verbum) og som navneord (subdtantiv), som for eksempel med 'at afgå' og 'en afgang'.

Forholdsordsforstavelsen 'AD-'

Ordet 'ad' fungerer jo både som et biord (adverbium) og et forholdsord (præposition) og både som selvstændigt ord og som forstavelse bruges ordet en del i dansk sprog og fungerer i flere orddannelser både med navneord (en advarsel) med udsagnsord (at advare) og udsagnsled (at spørge ad) og gennem kort og lang tillægsmåde også med tillægsord og biord (advaret).

Ordet indgår også i en del faste forhold og danner for eksempel flere tids- og stedsbiordsled med navneord og biord så som: 'ad åre', 'hen ad vejen', 'op ad dage', samt mådesbiordsled med status af kraftord så som: 'ad helvede til', 'ad røven til' og indgår også i udvidede udsagnsled så som: 'at adskille' & 'at skille ad', 'at prøve ad', 'at spørge ad' og i det refleksive udvidede udsagnsled: 'at bære sig ad', biordsled så som 'uden ad' og lignende. 

Forstavelsen 'ad-' (og en lang række varianter) ses også i fremmedord som for eksempel 'en administration', 'en adoption' 'en advokat'. Som forholdsord betyder 'ad' blandt andet at:

Steder:

Tider:

Måder:

Forhold

Antal og mængder:

En klassisk læresætning på forskellen mellem 'ad' og 'af' kunne lyde: 'du går ud ad vejen indtil du drejer af vejen og går ind ad døren'.

Langt de fleste navneord dannet med 'ad' kommer fra handlings- og ytringsudsagnsord der gennem endelser eller bøjninger antager form som navneord:

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) '-ad'

Giver almene udsagnsord retning & placering som navneord - spørgsmålet: hvad?
ad- en adgang, en advarsel, en adspurgt, en adkomst, en administration

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber nye navneord (nominal positionel præfiks) '-ad'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2
ad- en gang AD+GANG en adgang
 de besøgende fik adgang til haven klokken 8 - han har adgang til hele netværket
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2
ad- et varsel AD+VARSEL en advarsel
 dommeren gav målmanden en advarsel, får han flere advarsler så ryger han ud

Forholdsordsforstavelsen 'AF-'

Ordet 'af' fungerer både som et biord (adverbium) og et forholdsord (præposition) og både som selvstændigt ord og som forstavelse bruges ordet meget i dansk sprog og fungerer i en hel del orddannelser med såvel navneord (en afstand) og udsagnsord (at afstå) såvel som udvidede udsagnsled (at slappe af, at spille af, at fise af, & at træde af) samt tillægsord (afstået) og biord (derudaf, fra nu af) ordet indgår også i nogle faste forholdsordsforbindelser (af og til).

Som forholdsord betyder 'af' blandt andet at:

Steder og tider: 

Forhold og måder:

Masser og mængder:

En klassisk læresætning på forskellen mellem 'ad' og 'af' lyder: 'du går ud ad vejen indtil du drejer af vejen og går ind'.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) '-af'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?
af- en afgang, en afsats, et afslag, et afbud, en afbrydelse, en afdeling, en afstand, en afsindig, et afdrag, et aflukke, noget affald, en afledning, en affjedring, en affyring, en afføring

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) '-af'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

af-

en gang AF+GANG en afgang
 hun fik sin afgang fra Akademiet - altid præcise afgange med Metroen.

Forholdsordsforstavelsen 'BAG-'

Ordet 'bag-' fungerer også som biord og har endvidere to former som henholdsvis navneordene 'en bag' & 'et bag' kendt fra ordet 'noget hjemmebag'.

Som forholdsord, der udtales 'bag' - betyder 'bag' i nogen grad det samme som navneordet 'en bag' og ordet indgår i en del orddannelser, hvor det udtales 'baw', af såvel en hel del navneord (en bagside) som af nogle udsagnsord (at bagbinde) og sammensatte udsagnsled ('at stå bag' 'at lægge bag sig' og faste forbindelser så som: 'at noget ligger bag nogen' og 'at noget komme bag på nogen' og lignende. Ordet indgår også med andre forholdsord i dannelse af en hel del biord ('tilbage', 'bag efter', 'bagbords').

Forholdsordet 'bag' betyder blandt andet at:

Steder:

Tider:

Forhold:

Måder

Man kan i nogen grad diskutere om nu navneordet 'en bag' medvirker til at danne sammensatte navneord, eller om det noget nær ensbetydende forholdsord skal ses som det ord, der danner sammensatte navneord, men i alle tilfælde, hvor ordet anvendes som forstavelse, udtales det altså anderledes (baw) end når det står alene (bag):

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'bag-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
BAG- en baggang, en bagside, et bagslag, et bagstykke, en bagdel, et baghjul, en baghave, en bagkappe, en bagklædning, en baglomme, en baglås, en bagmand, et bagparti, en bagstopper, en bagstræber, et bagsæde, en bagsmæk, en bagstavn & en bagstævn

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'bag-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

bag-

en side BAG+SIDE en bagside
 der blev skrevet noter til bogens bagside - alle medaljer har deres bagside

Forholdsordsforstavelsen 'EFTER-'

Ordet 'efter' fungerer som såvel forholdsord, biord som bindeord og indgår endvidere som forstavelse i en hel del orddannelser af såvel navneord (en efterfølger) som udsagnsord (at efterfølge) såvel som udvidede udsagnsled (at lede efter, at give efter, at gå noget efter). Ordet efter ses også som del af tillægsord (efterrettelig) og mådesbiord (efterretteligt). 

Som forholdsord har 'efter' en del betydninger, der alle kan genfindes, når ordet bliver til forstavelse i nye navneord 'efter' betyder blandt andet at:

Steder:

Tider:

Målinger og måder:

Forhold og handlinger:

Den sidste betydning har stadig produktiv kraft og danner nye udtryk. Danskere har for eksempel 'set efter børnene' så længe' at ordet 'et eftersyn' på et tidspunkt lød normalt og efterhånden fik mange nuancerede betydninger.

I moderne tid (op til år 2000) begyndte danskere så også at producere nye udtryk på den gammelkendte formular 'at gå efter noget' for eksempel 'at gå over åen efter vand', 'at gå efter brød' og lignende og brugte nu (måske inspireret af udtrykket 'at være efter nogen') blot 'at gå efter' nogen eller noget som de stærkt ønskede sig, hvor moderne (efter år 2000) dansk kunne producerer sætninger som 'ejeren af vinderhesten går nu efter verdensmesterskabet'. 

Dog det tilsvarende ord 'en eftergang' havde ingen betydning, men blev omskrevet i stil med: 'aldrig havde vi set en vinderhest gå så effektivt efter verdensmesterskabet, som den da også efterfølgende gang på gang vandt sig med stil: vinderstil helt efter bogen'.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'efter-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?
efter- et eftersyn, en eftersidning, en eftermiddag, en efterforskning, en eftersøgning, et efterspil, et efterår, en efterbyrd, et efterår

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'efter-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2
efter- et syn EFTER+SYN et eftersyn
 Bilen fik et eftersyn - et eftersyn af regnskabet viste intet tegn på underskud

Forholdsordsforstavelsen 'FOR-'

'for': Ordet 'for' funger også som biord (adverbium) og som forklarende bindeord (explicativ konjunktion) samt fungerer som forstavelse der medvirker til at danne alle typer ord: navneord ('en fordel') udsagnsord ('at forfordele') udsagnsled ('at gå ind for', 'at se sig for'), tillægsord ('forgjort') biord ('forfra'), forholdsord: ('forbi', 'foran', 'forpå', 'fortil', 'overfor') og mange lignende dannelser.

Som forholdsord har 'for' blandt andre de følgende betydninger, nemlig at:

Steder & positioner:

Tid:

Målinger:

Forhold:

Måde:

Ytring, hensigt & forklaring:

På dansk forekommer forstavelsen 'for-' i navneord hvor forstavelsen ofte angiver en placering foran noget i tid eller i rum, de kan i den forstand kaldes former for 'for-' som forholdsord.

Forstavelsen 'for-' tilskrives traditionelt de følgende betydninger der alle kan genfindes i de orddannelser ordet indgår i. For forstavelse 'for-' betegner at:

Endvidere regnes der med følgende betydninger af forstavelsen 'for-', hvor 'for' og 'for meget' mødes.

Herunder findes også mange ord, både navneord (for eksempel: 'et forbehold' ), udsagnsord (for eksempel: 'at forfordele'), tillægsord (for eksempel: 'forsigtig') og biord (for eksempel: 'forbi') der danner faste udtryk med forstavelsen 'for-'.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'for-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
for- en formand, et fortilfælde, en fortid, en forgænger, et forholdsord, en forstavelse, en fortalelse

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'for-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2
for- en stand FOR+STAND en forstand
 han havde en god forstand - han mistede forstanden da han blev forelsket

Forholdsordsforstavelsen 'FRA-'

Ordet 'fra' fungerer som såvel forholdsord (præposition), biord (adverbium) og bindeord (konjunktion) og indgår i nogle få orddannelser med navneord ('et fravalg') en del orddannelser med udsagnsord ('at fravælge') og udvidede udsagnsled ('at vælge fra') samt tillægsord og biord dannet af udsagnsordenes korte og lange tillægsformer ('fraskilt', 'fraværende'). Ordet 'fra' indgår også i dannelse af andre forholdsord ('fraregnet') og indgår i en mængde faste og løse forbindelser så som 'fra og til', 'fra nu af', 'fra og med' og lignende, ganske ofte med grundbetydningerne at:

Sted og tid (ganske ofte bruger 'fra' sin modsætningstvilling 'til', hvis bevægelsen har et mål ):

Forhold og afstamning:

Måde og mængde:

Men forholdsordsforstavelsen 'fra-' anvendes ikke meget til at danne navneord og de mange udsagnsord man kan danne med forholdsordsforstavelsen 'fra-' lader sig ikke gerne gøre til navneord, for eksempel kan man sagtens 'frasige sig' noget og lige så let 'sige fra' men 'en frasigelselse' bruges almindeligvis ikke på samme måde som med søskende forholdsordet 'til' og 'en tilsigelse', lidt lettere går det i moderne (2000-2020) tid med 'at fravælge', når man foretager 'et fravalg'.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'fra-'

Giver almene navneord retning & placering som nyt navneord - spørgsmålet:  hvad?
fra- er frasagn, et fradrag, en frakørsel, en udefrakommende, et frafald, et fravalg, en fralandsvind

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'fra-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

fra-

et savn

 FRA+SAVN et frasavn
 kunstnerens moder led ingen frasavn på trods af hans behov for understøttelse
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

fra-

et drag

 FRA+DRAG et fradrag
 præsidenten gennemførte en række skattefradrag for mindre firmaer og deres ansatte

Forholdsordsforstavelsen 'GENNEM-'

Forholdsordet 'gennem' og dets skyggeord 'igennem' har flere betydninger, blandt andre at:

Steder og tider:

Midler og måder:

I stort set alle disse fire betydninger kan skyggeordet 'igennem' (der også anvendes som biord (adverbium) ) erstatte 'gennem', men når det kommer til at danne navneord som forstavelse findes der vist ikke i 2000ff ord med 'igennem-', mens 'gennem' ganske gennemgående viser sig ved en gennemgang af danske tekster gennem tiderne.

Forholdsord som forstavelser (positionelle præfiks) for eksempel 'gennem-'

Giver almene navneord retning & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
gennem- en gennemgang, et gennemslag, et gennemløb, en gennempuling, en gennemsættelse

Man kan så vælge at se det anførte 'gennembrud' som enten sammensat med navneordet 'et brud' eller med navneordsendelsen '-brud':

Forholdsord som forstavelser (positionelle præfiks) 'gennem-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks

nominal 1

præfiks + radix nominal 2
gennem-   en gang GENNEM+GANG en gennemgang
 vi forstod spørgsmålet efter en grundig gennemgang  af sagens agter
præfiks

nominal 1

præfiks + radix nominal 2
gennem-   et brud GENNEM+BRUD en gennembrud
 vores forståelse af spørgsmålet førte til et gennembrud i behandlingen af sagen

Forholdsordsforstavelsen 'MED-'

Ordet 'med' fungerer både som forholdsord (præposition) og som biord (adverbium) og har som forholdsord en hel del betydninger. Ordet 'med' medvirker til at danne en del navneord ('en medvirkende'), ret mange udsagnsord ('at medvirke') og en hel del udvidede udsagnsled også mange med flere betydninger ('at lege med', 'at regne med') men også andre mere entydige udsagnsled ('at tælle med', 'at synge med', 'at komme med'); dertil også både tillægsord og biord ('medtaget', 'medlidende') dannet af udsagnsordenes korte og lange tillægsmåder eller gennem endelser ('meddelsom') og ('meddelagtigt').

Ordet indgår også i en lang række faste og løse forbindelser både med andre forholdsord og bindeord og med udsagnsord der igen kan danne biordsled, for eksempel: 'hvad med', 'ud med', 'fra og med', 'med hensyn til', 'med henblik på' & 'til og med' hvoraf det sidste eksempel også har flere betydninger.

Forholdsordet 'med' betyder blandt andet at:

Steder:

Tider: 'med' bruges sammen med 'til' og 'fra' om tider:

Forhold:

Måder:

Midler:

Mængder og antal:

Forholdsordsforstavelsen 'med-' afspejler i vekslende grad disse grundbetydninger og som med så mange andre forholdsordsforstavelser indgår 'med-' gerne i orddannelse med handlings- og ytringsudsagnsord, der gennem tillægsmåder og endelser igen kan blive til navneord.

Dog danner 'med-' også gerne en del nye ord med navneord som det fremgår:

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'med-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
med- en medarbejder, en medejer, et medlem, en medpassager, en meddelelse, en medvirkende, noget medynk, en medløber, en medvidende, noget medlidenhed, en medleven, en medsammensvoren, en medskyldig, en medunderskriver, en medforfatter

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'med-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

med-

en arbejder

 MED+ARBEJDER en medarbejder
 direktøren ansatte endnu en dygtig medarbejder i firmaet
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

med-

en passager

 MED+PASSAGER en medpassager
 hun hilste gerne venligt på sine medpassager i det lille landtog til købstaden

Forholdsordsforstavelsen 'MELLEM-'

Forholdsordet 'mellem' og dets skyggeord 'imellem' har flere betydninger og indgår i dannelse af en del navneord ('en mellemmand') som nogle få udsagnsord 'at mellemlande' samt en del tillægsord ('mellemst' og 'mellemfolkeligv) og mange mådesbiord ('mellemfornøjet'). Ordet indgår også i nogle få faste og løsere forbindelser ('mellem os', 'mellem os sagt') mens skyggeordet 'imellem' optræder i forbindelser som: 'at lægge sig imellem' 'ikke at lægge noget imellem', 'midt imellem', 'ind imellem' og lignende.

Som forholdsord betyder 'mellem' og 'imellem' blandt andet at:

Steder:

Tider:

Forhold:

Mængder og antal:

I stort set alle disse fire betydninger kan skyggeordet 'imellem' (der også anvendes som biord (adverbium) ) erstatte 'mellem', men når det kommer til at danne navneord som forstavelse findes der ikke i årene 2000-2020 mange ord med 'imellem-', mens 'mellem-' måske nok ind imellem viser sig mellem danske ord i tekster mellem tiderne.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'mellem-'

Giver almene udsagnsord retning & placering som navneord - spørgsmålet: hvad?
mellem- en mellemmad, en mellemmand, en mellemting, en mellemtid, et mellemværende, en mellemregning, en mellemposition, en mellemfod, et mellemgulv, 

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'mellem-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

mellem-

en mand

 MELLEM+MAND en mellemmand
 Direktøren kontaktede en dygtig mellemmand i den handel
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

mellem-

en ting

 MELLEM+TING en mellemting
 den gyldne middelvej foretrækker en mellemting frem for vildt udsving

Forholdsordsforstavelsen 'MOD-'

Forholdsordsforstavelsen 'mod-' og det meget anvendte selvstændige forholdsord 'mod' samt dets skyggeord 'imod' (der også fungerer som biord) har mange grundbetydninger flere heraf med underbetydninger, samtidigt med at ordet danner en del navneord ('en modsætning'), udsagnsord ('at modsætte') udsagnsled ('at sætte mod', 'at modsætte sig') tillægsord ('modsat') og mådesbiord ('modtageligt') og mange stedsbiordsled ('ind mod', 'ud mod', 'over mod').

De mest almindelige grundbetydninger af 'mod' (hvor skyggeordet 'imod' også kan anvendes):

Steder:

Tider:

Forhold:

Mængder og arter:

Som forholdsordsforstavelse ses mest den betydning, hvor 'mod-' (og nu ikke skyggeordet 'imod') betyder noget med at stå overfor nogen eller noget ganske ofte navneord dannet på grundlag af såvel handlingsudsagnsord, stilstands- & bevægelsesudsagnsord samt ytrings- og meningsudsagnsord:

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks)  'mod-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
mod- en modstand, en modstander, et modtræk, et modstykke, en modsætning, et modspil, et modforslag, en modgift, en modhage, en modpart, en modsigelse 

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'mod-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

mod-

et træk

MOD+TRÆK

et modtræk

den skakspiller har altid et sikkert modtræk oppe i ærmet, der overvinder modstanderen
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

mod-

en spiller

MOD+SPILLER

en modspiller

den skakspiller har altid et sikkert træk, der overvinder hans modspillere

Forholdsordsforstavelsen 'OM-'

Dette ord fungerer også som biord (adverbium), hvor det har en hel del betydninger, og som spørgende betingelsesbindeord (interrogativ konditionalkonjunktion) og ordet 'om' indgår også som forholdsord (præposition) i faste og løse udtryk for eksempel 'selv om' og 'hvad om' og indgår i mange orddannelser med såvel navneord ('en omgang') og udsagnsord ('at omsætte') og udvidede udsagnsled ('at lave om', 'at bygge om') som tillægsord og mådesbiord dannet af udsagnsordets lange tillægsmåder ('ombejlet', 'omgængelig', 'omgående'). Også sammen med andre forholdsord danner 'om' nye ord her ofte som efterstavelse for eksempel: ('bagom', 'hen om') men også som forstavelse: ('omkring'); endvidere indgår 'om' i dannelse af flere bindeord ('om end', 'omend', 'omendskønt').

Som forholdsord angiver 'om' blandt andet noget om:

Steder:

Tider:

Antal og mængder::

Mening og måder:

Som forholdsord (præposition) har 'om' altså disse og sådanne anvendelser. Det nye navneord der dannes, når man bruger ordet som forholdsordsforstavelse, eksisterer ofte  også som udsagnsord gerne dannet af bevægelses- og handlingsudsagnsord.

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'om-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvor?
om- en omgang, en omgangskreds, en omgangstone, en omsætning, en omkostning, en omkreds, en omstrejfende, en omstilling, en ombrydning, en omegn, en omdrejning, en omgivelse, en omklædning, et omklædningsrum, en omstændighed, en omverden, en omvæltning

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'om-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

om-

en sætning

OM+SÆTNING

en omsætning

 firmaet havde en fin omsætning i de år
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

om-

en kreds

OM+KREDS

en omkreds

 hun beregnede med lethed cirklens omkreds ved hjælp af pi
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

om-

en stilling

OM+STILLING

en omstilling

 da omstillingsdamerne forsvandt foretog telefonindustrien en stor omstilling

 

Forholdsordsforstavelsen 'OVER-'

Dette ord 'over' fungerer også som biord (adverbium) og indgår som forholdsord (præposition) i en lang række faste og løse udtryk fra 'overalt' til 'over det hele'.

Ordet 'over' indgår også i mange orddannelser med navneord ('en overgang') udsagnsord som for eksempel: ('at overgå') udvidede udsagnsled ('at gå over') tillægsord ('overkørt', 'overset')  samt biord for eksempel ('overfor') og ('over for'). Også sammen med andre forholdsord danner 'over' nye ord, her ofte som efterstavelse ('bagover').

Endelig har 'over' en art skyggeord i ordet 'ovre' der både fungerer som forholdsord og som biord og i begge tilfælde betyder at 'nogen eller noget befinder sig på den anden side af noget andet'. Ordet 'ovre' angiver en statisk position i hvile i forhold til 'over' der i den sammenstilling kan ses som en dynamisk position med retning som i læresætningerne: 'de kom sig over sorgen, så nu er det ovre' eller: 'Tor kom ikke over sundet, færgen blev ovre hos Harbard'.

Et andet ord der i betydning rummer en del af 'over' nemlig: biordet 'oven' angiver at 'noget ses oppefra' og ordet indgår gerne faste forbindelser med forholdsordet 'fra' i udtryk som 'fra oven' og ord som 'ovenfra'.

Som forholdsord har 'over' en længere række grundbetydninger der dog alle angiver at 'noget befinder sig på et andet ofte et højere liggende plan end noget andet':

Steder:

Tider:

Forhold:

Måder:

Mængder & antal:

Også med denne forholdsordsforstavelse gælder det, at langt de fleste navneord der dannes også har eller direkte blev videredannede af bevægelses-, handlings- og ytringsudsagnsord. 

Forholdsord som forstavelser (positionelle præfiks) for eksempel 'over-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
over- en overgang, et overslag, et overløb, et overskud, et overfald, et overopsyn, en overbelastning, en overbevisning, et overtræk, et overlæg, noget overarbejde, en overanstrengelse, en overmand, et overblik, en overdel, en overdosis, en overfølsomhed

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'over-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

over-

en gang

 OVER+GANG

 en overgang

 Overgangen er tydeligt markeret - det hele er blot en overgang - sagde ham de hang
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

over-

et skud

 OVER+SKUD

 et overskud

 overskuddet bliver delt efter en procentsats - vi har altid et solidt overskud

Forholdsordsforstavelsen 'PÅ-'

Dette ord 'på' fungerer også som biord (adverbium) og indgår som forholdsord (præposition) i en lang række faste og løse udtryk med navneord (' gensyn', ' forhånd').

Ordet 'på' indgår også i mange orddannelser med udsagnsord ('at være på', 'at være på den') og 'på' indgår også med en række andre udsagnsord i faste eller halvfaste udsagnsled ('at tænke ', 'at finde '); ordet 'på' danner også en del tillægsord og biord udfra udsagnsordenes tillægsmåder ('påset', 'påbudt') samt biord og biordsled ('nærpå', 'på nær').

Forholdsordet 'på' har nok den længste liste af varierede betydninger blandt de almene forholdsord, det ord 'på' betyder nemlig blandt andet at:

Steder og ting:

Tider og tidsangivelser:

Måling antal mængder:

Forhold:

'Måde:

Forholdsordsforstavelsen 'på-' udtales i sammensætninger lidt anderledes med en kortere vokal end forholdsordet 'på' og som forstavelse klæber 'på-' sig først og fremmest til handle-, bevægelses og ytringsudsagnsord og medvirker at skabe mere præcise udsagnsord hvoraf en hel del let lader sig videre omdanne til navneord: 

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'på-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
på- en påstand, et påskud, et påfund, et påhit, en pålandsvind, den pågældende, den påholdende, et påhæng, et påhør, et påkrav, et pålydende, noget pålæg, et pålæg, en påvirkning

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'på-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

på-

en stand

 PÅ+STAND

 en påstand

den påstand tro jeg ikke på - dommeren nedlægger påstand om frifindelse
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

på-

en skud

 PÅ+SKUD

 et påskud

jeg finder på 1000 påskud til at se Hende - hans påstand lød som et påskud

Forholdsordsforstavelsen 'TIL-'

Ordet 'til' optræder både som biord (adverbium) og forholdsord (præposition) og indgår både som selvstændigt ord i såvel faste som løse forbindelser ('til og med', 'til da', 'dertil', 'af og til') og i fast forbindelse med forskellige former af navneord ('til fods', 'til vejs', 'til gene', 'til tjeneste').

Også som forstavelse indgår 'til-' i rigtig mange orddannelser af såvel navneord ('et tilsyn'), sammensatte udsagnsord ('at tilse') og udsagnsled ('at se til') som af tillægsord og biord ('tilset') dannet udfra udsagnsordenes tillægsmåder.

I mange tilfælde har forholdsordet 'til' en partner, en art modsætningstvilling, i ordet 'fra' og de to ord bruges ofte sammen, hvis bevægelsen har et mål i enten rum eller tid for eksempel i det faste udtryk 'til og fra'.

Forholdsordet 'til' bruges ganske ofte til at angive forbindelsen mellem grundled (subjekt) og genstandsled (objekt) angående omsagnsled til grundled (subjektsprædikat) og ordet optræder derfor igen ganske ofte i forbindelser med ytrings- og handlingsudsagnsord der skaber både genstandsled og omsagnsled til grundled, såkaldte koblings- eller lighedsudsagnsord der skaber omsagnsled (kopula) så som: 'at være' 'at give', 'at sende', 'at sige' og lignende (se eventuelt mere herom her i Ganske grundig grammatik i Kapitlet om Udsagnsord (verber)).

Som forholdsord (præposition) betyder 'til' blandt andet at:

Steder:

Tider:

Forhold og hensigt:

Antal, mængder og størrelser:

Langt de fleste af de navneord der dannes med 'til' har også en form som udsagnsord:

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'til-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
til- en tilgang, en tilståelse, et tilsyn, et tilsagn, et tilskud, et tilsnit, en tilhører, en tilkommen, en tilbøjelighed, en tillægsgevinst, en tilskuer, en tilforordnet, en tildragelse, en tilsigelse

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'til-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1 præfiks + nominal nominal 2

til-

en gang

 TIL+GANG

en tilgang

tilgangen af penge i statskassen blev forøget med en enkel tilgang til effektive løsninger
præfiks nominal 1 præfiks + nominal nominal 2

til-

et syn

 TIL+SYN

et tilsyn

tilsynet med kloakkerne blev skærpet, efter at et tilsyn afslørede alvorlige mangler
præfiks nominal 1 præfiks + nominal nominal 2

til-

et skud

 TIL+SKUD

et tilskud

 der blev givet tilskud til beplantning af stenbroen - det tilskud gav dem økonomisk frihed

Forholdsordsforstavelsen 'UNDER-'

Ordet 'under' fungerer både som biord (adverbium) og forholdsord (præposition) og indgår som forstavelse i mange orddannelser af såvel navneord ('en underbo') og udsagnsord ('at undersøge'), udvidede faste og løse udsagnsled ('at  gå under', 'at stikke under') som af tillægsord ('underlagt', 'underlig', 'underskøn') og biord og biordsled: ('hen under', 'ind under', 'neden under', 'undervejs', 'underhånden') samt størrelser i fast forbindelse med navneord ('under navnet', 'under rosen').

Endvidere eksisterer ordet 'under' som selvstændigt navneord: 'et under', herunder også 'et vidunder' der begge betegner noget mirakuløst.

I nogle betydninger af både forholdsordet 'under' og forholdsordsforstavelsen 'under-' findes der en modsætningstvilling i forholdsordet 'over' og forholdsordsforstavelsen 'over-' for eksempel de modsat betydende altså symmetriske ('en undermand & en overmand', 'en underbo & en overbo', 'et underskud & et overskud', 'noget undertøj & noget overtøj') og de helt eller delvis forskelligt betydende altså asymmetriske ('en undergang & en overgang',  'den undertegnede og den overtegnede', 'en understregning & en overstregning') samt de hvor der ikke eksisterer en tvillingeform altså de  usymmetriske ('noget underholdning', 'et underslæb', 'en undervisning' for eksempel).

Selve forholdsordet 'under' - der udtales med et tryk på og en pause efter 'und' - har en hel del betydninger, hvoraf de fleste klinger videre i brugen af forholdsordsforstavelsen 'under-' - der ikke har tryk og pause i sin udtale. Forholdsordet 'under' betyder blandt andet at:

Steder:

Tider:

Forhold:

Måde:

Mængder, antal & mål:

Forholdsord som forstavelser (positionelle præfiks) for eksempel 'under-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
under- en undergang, et underskud, et underslæb, en underkop, en underordnet, en undersåt, noget undertøj, en undersøgelse, en underretning, et underbud, den undertegnede, en undertekst, en underside, en underverden, en undervisning

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'under-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

under-

en gang

 UNDER+GANG

 en undergang

 undergang venter vore fjender - undergangsstemningen blev vendt til fornyet optimisme
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

under-

en betaling

 UNDER+BETALING

 en underbetaling

 underbetaling skal man ikke finde sig i, så al underbetalingen bliver bragt til ende

Forholdsordsforstavelsen 'VED-'

Ordet 'ved' fungerer både som biord (adverbium) og forholdsord (præposition) og både som selvstændigt ord og som forstavelse bruges ordet en del i dansk sprog og fungerer i flere navneordsdannelser ofte skabt med udsagnsords lange tillægsmåder ('den vedkommende', 'den vedrørende'), eller med navneordsdannende efterstavelser ('en vedtagelse', 'en vedtægt') derfor findes der også en del udsagnsord dannet med 'ved' ('at vedtage', 'at vedlægge') og heraf endvidere en del tillægsord også dannet af udsagnsord ('vedlagt', 'vedblivende', 'vedvarende', 'vedkommende') 

Ordet indgår også i nogle få faste forbindelser så som 'ved hjælp af', 'hen ved', 'nær ved' og 'tæt ved', ordet bruges også ofte i den faste forbindelse 'ved siden af':

Ordet 'ved' har også en selvstændig betydning som navneord 'noget ved' for det indre materiale i et træ, og som udsagnsord for 'at vide' i datid (præteritum).

Som forstavelse har 'ved-' en gammeltysk halvfætter 'veder-' nok med den præciserende betydning 'at noget befinder sig sammen med noget andet'. Denne forholdsordsforstavelse ses i nogle få orddannelser igen oftest med udsagnsord, der i nogle tilfælde også har en navneform, men også med navneord som med ordet 'et vederlag':

Som forholdsord betyder 'ved' blandt andet at:

Steder:

Tider:

Forhold:

Midler:

Måder:

Forholdsordsagtige forstavelser (positionelle præfiks) 'ved-', 'veder-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
ved- en vedtægt, en vedtagelse, den vedkommende, et vedhæng, den vedrørende
veder- et vederlag, en vederkvægelse, en vederstyggelighed

 

Forholdsordsagtige forstavelser der skaber navneord (nominal positionel præfiks) 'ved-', 'veder-'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

ved-

(den) kommende

VED+KOMMENDE

(den) vedkommende

vedkommende bedes henvende sig ved skranke 1 - vi så aldrig vedkommende igen
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

ved-

en tægt

VED+TÆGT

en vedtægt

vedtægterne bedes overholdt - foreningens reviderede vedtægt blev godkendt
præfiks nominal 1

præfiks + nominal

nominal 2

veder-

en kvægelse

VEDER+KVÆGELSE

en vederkvægelse

at se Hende regnes for den ypperste blandt alle himmelske vederkvægelser

Navneordsdannelse med forholdsord og efterstavelser

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-FALD'

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-FÆLDE'

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-HOLD'

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-HÆNG'

Personnavneordsefterstavelsen til forholdsord '-KVINDE'

Personnavneordsefterstavelsen til forholdsord '-MAND'
Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-MÅL'
Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-SLAG'

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-FALD'

Endelsen -FALD fungerer også som endelse med biord (adverbier) for eksempel 'et indfald' og ordet har også status som selvstændigt navneord 'et fald' udfra bevægelsesudsagnsordet 'at falde'. Når endelsen -FALD bruges med forholdsord som forstavelse bliver det nye navneord intetkøn (neutrum):

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser) '-fald'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?
-FALD noget affald,  et overfald, et frafald

 

Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-fald'
-FALD (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-FALD

af

  AF+FALD

noget affald

man skal skrumpe sit affald, så det fylder mindre i affaldssorteringen
Suffiks præposition præposition suffiks nominal 2

-FALD

over

OVER+FALD

et overfald

mange sælgere tror, at de sælger med et veludført overfald
Suffiks præposition præposition suffiks nominal 2

-FALD

fra

FRA+FALD

et frafald

foreningen havde et stort frafald, efter at missionen overtog lørdagsfesterne

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-FÆLDE'

-FÆLDE Endelsen -FÆLDE bruges mere almindeligt med udsagnsord (verber) og deres tillægsformer (participier) og også denne endelse har status som selvstændigt ord og ikke blot som endelse, som med navneordet (substantivet) 'en fælde' og for eksempel det sammensatte navneord (composita) 'en rottefælde' eller 'en luxusfælde'.

Når endelsen -FÆLDE bliver sat efter forholdsord (præpositioner) bliver det nye navneord intetkøn (neutrum):

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser)

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?

-FÆLDE

et tilfælde

 

Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-fælde'
-FÆLDE (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-FÆLDE

til

  TIL+FÆLDE

et tilfælde

vi valgte ham ved et rent tilfælde som formand for vores forening

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-HOLD'

-HOLD danner også nye navneord sammen med tillægsord (adjektiver) og udsagnsords korte og lange tillægsmåder (participier) og fungerer også med biord (adverbier) for eksempel 'et indhold'

Også dette ord har status som selvstændigt navneord 'et hold' og stilstandsudsagnsord 'at holde' 

Når endelsen -HOLD bliver sat efter forholdsord (præpositioner) bliver det nye navneord intetkøn (neutrum):

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser)

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad?
-HOLD et tilhold, et påhold, et underhold, et baghold, et forhold

 

 Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-hold'
-HOLD (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-HOLD

for

  FOR+HOLD

et forhold

jeg havde et livslang forhold til Hende, Nu
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-HOLD

til

  TIL+HOLD

et tilhold

politiet gav slagsbroderen et tilhold til klubben

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-HÆNG'

Efterstavelsen '-HÆNG' kommer nok fra det gamle stærke udsagnsord 'at hænge' der bøjes 'hænger, hang, hængt'. Endelsen bruges ikke ret meget men henviser til noget, der kan beskrives som hængende. Endelse '-HÆNG' danner t-ord (intetkøn) og kan også indgå i sammensatte ord (composita) sammen med for eksempel biord (adverbier) og navneord (substantiver) som i ordet 'et udhængsskab'

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser)

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
-HÆNG et vedhæng, et forhæng, et påhæng

 

 Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-hæng'
-HÆNG (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-HÆNG

for

  FOR+HÆNG

et forhæng

vi valgte et laksefarvet forhæng til badeværelset
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-HÆNG

  PÅ+HÆNG

et påhæng

der kommer Fyrvogen og hans påhæng Bivognen

Personnavneordsefterstavelsen til forholdsord '-MAND'

Dette ord kan også ses i mange almindelige sammensatte ord (composita) så som 'en ankermand' og ordet bruges også som efterstavelse til navneord (substantiver) og tillægsord (adjektiver) Ordet bliver et n-ord (fælleskøn).

Navneordsdannere med forholdsord som angiver køn (substantiverende nomina agentis) '-mand'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
-MAND

en formand, en bagmand, en overmand, en undermand, en opmand

 

Personnavneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-mand'
-MAND (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-MAND

for

  FOR+MAND

en formand

vi valgte ham enstemmigt som formand for vores forening
Suffiks præposition præposition suffiks nominal 2

-MAND

bag

BAG+MAND

en bagmand

bagmandspolitiet havde endelig beviser nok til at fælde en kriminel bagmand
Suffiks præposition præposition suffiks nominal 2

-MAND

over

OVER+MAND

en overmand

endelig mødte da den lede diktator sin overmand sin banemand

Personnavneordsefterstavelsen til forholdsord '-KVINDE'

Dette ord kan også ses i mange almindelige sammensatte ord (composita) så som 'en forkvinde' og ordet bruges også som efterstavelse til navneord (substantiver) og tillægsord (adjektiver) Ordet bliver et n-ord (fælleskøn).

Sammen med forholdsord (præpositioner) har efterstavelsen '-kvinde' ikke noget nær den udbredelse i moderne (2000-2020) dansk som sin modpart '-mand' 

Navneordsdannere med forholdsord som angiver køn (substantiverende nomina agentis)

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
-KVINDE

en forkvinde,

 

Personnavneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-kvinde'
-KVINDE (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal

-KVINDE

FOR

  FOR+KVINDE

en forkvinde

- kan man være formand for en kvindeforening? - spurgte den nyvalgte forkvinde

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-MÅL'

Ordet 'MÅL' kan diskuteres som endelse, for så vidt at ordet 'mål' har mindst to betydninger som navneord (substantiv), dels som 'point i et spil' dels som 'sprog'. Dog ordet betyder også 'noget opmålt', og bliver som sådan en endelse der indgår forbindelser med forholdsord (præpositioner) og medvirker til at skabe også udsagnsord (verber) og tillægsord (adjektiver). Når '-MÅL' endelsen anvendes bliver det nye navneord i alle tilfælde et t-ord (intetkøn) men som det fremgår kan de yderligere udvikles til også at omfatte n-ord (fælleskøn):

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser) '-mål'

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
-MÅL et overmål, et undermål, en undermåler

 

Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-mål'
-MÅL (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-MÅL

over

  OVER+MÅL

et overmål

Dirch Passer havde et overmål af sprudlende tosset humor
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-MÅL

over

  UNDER+MÅL

et undermål

men kald ikke en mudderklirre for en undermåler

 

Navneordsefterstavelsen til forholdsord '-SLAG'

Denne endelse kommenteres ikke her - men se andetsteds i Ganske grundig grammtik.

Navneorddannere til forholdsord (substantiverende præpositionalsuffikser)

Giver almene navneord egenskab & placering som nyt navneord - spørgsmålet: hvad/hvem?
-SLAG et overslag, et afslag, et gennemslag

 

Navneordsdannende efterstavelser tilknyttet forholdsord -: '-slag'
-SLAG (substantiverende nominalsuffikser)
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-SLAG

over

  OVER+SLAG

et overslag

vi beregnede med et overslag, hvad vi skulle bruge
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-SLAG

af

  AF+SLAG

et afslag

ministeren fik et afslag på sin anmodning
Suffiks  præposition præposition Suffiks nominal 2

-SLAG

for

  FOR+SLAG

et forslag

- satans til forslag i vejret -  stationsforstanderen skiftede frakke til aftenstoget